czwartek, 23 stycznia 2014

Kotleciki Tereski



   Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy
i gorąco pozdrawiamy.
   
   Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemy
a warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.

Składniki:

-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)
-por (20 dkg)
-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)
-2 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki majonezu
-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
-olej do smażenia


   Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).


   Pora kroimy w talarki.


   Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy
przyprawą warzywną.


   Mieszamy mięso z porem, 


dodajemy ser,


następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.


   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.


   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.


   Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając.
Kotleciki nie wymagają długiego smażenia.


   Smak i zapach jest nie do opisania.
Delikatne, smaczne i pyszota..."coś innego".
Gorąco polecamy.


Smacznego!










2 komentarze:

  1. a to ciekawy pomysł na kotlet:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie obiadowe.Zachwyca smakiem.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń