07 lipca 2015

Zupa jagodowa



Sezon jagodowy w pełni, więc trudno się oprzeć pokusie
ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej.
Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem.
Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno.

   Składniki:

-1/2 kg jagód
-1,5 l wody
-cukier do smaku
-łyżka mąki ziemniaczanej
-domowy makaron


Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga.






Wodę zagotowujemy i studzimy.
Dosypujemy oczyszczone jagody.


Gotujemy nie dłużej niż 5 minut.
Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
mieszamy i dolewamy do jagód.
Zagotowujemy i dosładzamy według uznania.




Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa.
Można dodać słodką śmietanę.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pyszności. I to jeszcze z domowym makaronem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłyśmy nigdy takiej zupy jagodowej. Piękny jest na pewno po niej uśmiech :D

    OdpowiedzUsuń