26 listopada 2013

Serniczki



   Jak już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.
Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem.
Zrobimy więc serniczki.


   Ciasto już mamy.

Czas na masę twarogową.

Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:

-0,5 kg twarogu
-2 łyżki stopionej margaryny
-2 jajka
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek
-aromat śmietankowy lub waniliowy

Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu
 (można je odszukać na naszym blogu).


   Twaróg mielimy przez maszynkę.


   Jabłka kroimy w krążki.


   Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno.
Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy.


   Ucieramy żółtka z cukrem.


   Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.

Miksujemy.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Jeszcze raz miksujemy.

Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.


   Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.


   Wykładamy nimi foremki.


   Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości.


   Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa
wypełniła środek jabłka.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na 15 minut.


   Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.


   Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół.



Smacznego!














4 komentarze: