26 marca 2014

Kotlety mielone z żółtym serem




   Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.

Składniki:
-ok. 1 kg mięsa wieprzowego
-ok. 15 dkg żółtego sera
-cebula
-3 ząbki czosnku
-1 czerstwa bułka
-2 jajka
-sól, pieprz i pieprz ziołowy
-olej do smażenia
-bułka tarta do panierowania


   Cebulę kroimy w drobną kostkę


                              i podsmażamy na patelni.


   Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.

   
Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Wyrabiamy.


   Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.



   Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.


   Obtaczamy w bułce tartej.


   Smażymy na rumiano, kilka razy obracając.


Gotowe.


Smacznego!











4 komentarze:

  1. tez czasem takie robię, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich mielonych nie jadłam, ale warto spróbować.Pozdrawiam w ten piękny słoneczny dzień. C

    OdpowiedzUsuń
  3. Też często wkładam ser do mielonych, są pycha :)

    OdpowiedzUsuń