Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.
Składniki:
-ok. 1 kg mięsa wieprzowego
-ok. 15 dkg żółtego sera
-cebula
-3 ząbki czosnku
-1 czerstwa bułka
-2 jajka
-sól, pieprz i pieprz ziołowy
-olej do smażenia
-bułka tarta do panierowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę
i podsmażamy na patelni.
Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.
Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Wyrabiamy.
Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.
Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rumiano, kilka razy obracając.
Gotowe.
Smacznego!
tez czasem takie robię, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakich mielonych nie jadłam, ale warto spróbować.Pozdrawiam w ten piękny słoneczny dzień. C
OdpowiedzUsuńTeż często wkładam ser do mielonych, są pycha :)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń