czwartek, 14 stycznia 2016

Maminkowe zapiekanki z rybą



Kolejna zapiekanka Maminka.
Tym razem z rybą.

   Składniki:

-1/2 kg filetów rybnych (u nas mintaj)
-1,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-2 łyżki oleju
-2 średnie cebule
-szczypior
-1 dkg drożdży
-1/2 płaskiej łyżeczki cukru
-sól
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-przyprawa warzywna
-olej do smażenia
-bułka tarta do posypania foremek


Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części,
posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.


Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Drobno kroimy szczypiorek.


Drożdże rozcieramy z cukrem,
dodajemy łyżkę mleka i mieszamy.
Nie muszą rosnąć.


Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę.


Rybę podsmażamy z obu stron
i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia oleju.


Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i mieszamy.



Na końcu dolewamy 2 łyżki oleju i mieszamy.

Doprawiamy do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym,
warzywkiem lub solą i mieszamy.

Dodajemy szczypior i podsmażoną cebulkę i mieszamy.


Ceramiczne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Na dno każdego wlewamy ok. 1 cm ciasta.


Na nim układamy rybę.


Przykrywamy cienką warstwą ciasta.


Ponownie układamy rybę i przykrywamy ciastem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 35 minut.



Dobrze smakują z sosem pomidorowym.


Smacznego!





10 komentarzy:

  1. Świetna propozycja na pyszne zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tu zaglądać :) ma Pani fajne pomysły na pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysły jedyne w swoim wydaniu. Oryginalne i nie do podrobienia :)
    Ciasto z cebulką- pychotka :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ Wy macie genialne pomysły, kolejne pyszne cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne!:) Super pomysł.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na przemycenie ryby :D Chociaż nam nie trzeba jej ukrywać xD

    OdpowiedzUsuń
  7. zmyślne ale jakie fajne, nigdy nd czymś takim nie myslalalam

    OdpowiedzUsuń