środa, 11 września 2013

Góralskie ognisko





   Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.
Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.

Potrzebujemy:
-ok. 8 ziemniaków
-2 kostki twarogu
-2 łyżki śmietany
-kilka rzodkiewek
-przyprawa tzatziki
-ząbek czosnku
-olej


   Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku
przyprawą tzatziki.
Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.
W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.
Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem.

Twaróg mamy gotowy.


   Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie.
Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelni
do zrumienienia.


   Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób
podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać
według uznania. Z tej ilości produktów mamy 4 solidne porcje obiadowe.
Zestawienie ziemniaków z twarożkiem może dziwić, ale to naprawdę świetna
kompozycja smaków.


Smacznego!




1 komentarz:

  1. pysznie wygląda, zniknęłoby z mojego talerza w sekundę :)

    OdpowiedzUsuń