22 sierpnia 2016

Warzywa z piekarnika



Uwielbiamy warzywa w każdej postaci.
Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.

      Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań
a u nas:

-1/2 kg fasolki szparagowej
-średni kalafior
-papryka
-2 marchewki
-3 duże ziemniaki
-sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
-olej


Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy.
Obieramy ziemniaki i marchew.


W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym
sparzamy:
przez 3 minuty kalafiora
i przez 5 minut fasolkę.


Ziemniaki kroimy na frytki,
marchewkę w słupki,
paprykę w paski,
kalafiora dzielimy na różyczki.

Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą,
pieprzem ziołowym i słodką papryką
i skrapiamy olejem.

Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym
i słodką papryką i tez skrapiamy olejem.


Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa


i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C.



Dodatkiem może być każde mięso
a u nas pieczone udko z kurczaka.


Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Boska blaszka. Pełna samych dobroci. Ja bym się nie oderwała, zanim bym nie zjadła wszystkiego. To jest to, co lubię najbardziej. Kurczak mi już nawet nie jest potrzebny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie warzywa to coś w sam raz dla mnie. Koniecznie muszę spróbować! Dziękuję za kolejny na pewno świetny przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już na tej blaszce do piekarnika wyglądają super!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pysznie, lekko, letnio! mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie, często piękę razem z mieskiem lub rybą:)

    OdpowiedzUsuń