01 maja 2014

Ciasto z owocami


   Ucierane ciasto z owocami i bezą.

Składniki:
-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy
-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy
-szczypta kwasku cytrynowego do bezy
-2 szklanki mąki
-kostka margaryny
-2 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )


   Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.


   Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia


a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.


   Układamy owoce lekko je dociskając.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.


   Ciasto jest upieczone.


   Przygotowujemy bezę  - do ubitych białek dodajemy cukier i szczyptę kwasku cytrynowego.
Ubijamy na sztywno.
Bezę przekładamy na ciasto.


   Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.


   Beza się zapiekła.
Pozostawiamy do wystudzenia.


Gotowe.



Smacznego!












1 komentarz:

  1. pięknie wygląda i zachęca do zjedzenia..,polecam ''niedzielny łakomczuszek''pyszne ciasto z budyniem i owocami
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html

    OdpowiedzUsuń