niedziela, 24 stycznia 2016

Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem




Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek.
Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko
i dla tych, którzy za nim nie przepadają.

   Składniki:

-1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej)
-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-2-4 kiszone ogórki
-2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki
-6 jajek
-cebula
-szczypiorek
-ząbek czosnku
-czosnek niedźwiedzi
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-bułka tarta do posypania foremek


Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki
studzimy i obieramy a gdy wystygną
kroimy w dość dużą kostkę.


W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę.


Na drobno kroimy szczypiorek.


Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy.

Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach
i dodajemy do mięsa.


Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym,
dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy.


Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.


Z mięsa formujemy placki.


Plackami wykładamy dna i brzegi foremek.



Uzupełniamy warzywami.

W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek.




W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka.


W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa w foremkach.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.







Po upieczeniu, po 2-3 minutach wyjmujemy z foremek.

Doskonale smakują z sosem czosnkowym.




Smacznego!





14 komentarzy:

  1. Super pomysł! Bardzo fajnie wyglądają te całe jajka po upieczeniu :) I do tego można sobie wybrać wariant smakowy, super! ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują :) Bardzo pożywne danie, efektowne, kolorowe i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i co ja mam napisać? Kolejne zadanie kulinarne do wykonania!Już ciasta piekę,chlebek non stop,a teraz pora na zapiekanki.Oczywiście spróbuję, bo tak ładnie wyglądają,że aż grzechem by było nie przygotować sobie takiego fajnego dania.Może jutro?Buziaczki i uściski.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki:)
      Czekamy na opinię i pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  4. Kolejne fajne zapiekanki. Wyglądają bardzo apetycznie. Ja poproszę te z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne :) takie cudeńka Pani tworzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. powiem szczerze, że przepis jest rewelacyjny!
    prosty i smaczny, a do tego można wykorzystać wszystkie resztki z lodówki:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe i apetyczne zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jakie pyszności, bardzo mi się podobają takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. i z mięsem, i bez - obie wersje bardzo apetyczne i pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle genialne, uwielbiam te wasze zapiekanki-cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń