wtorek, 12 stycznia 2016

Medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym



Propozycja na smaczny obiad.

   Składniki:

-0,8 kg mięsa mielonego
-cebula
-czosnek
-pieprz ziołowy i naturalny
-czosnek niedźwiedzi
-sól
-ok. 2 l bulionu warzywnego


Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę.



Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą.
Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego
i dokładnie mieszamy.


Formujemy klops.


Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso.
Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut.


Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać
do ugotowania dowolnej zupy.


Kroimy na grube medaliony.


Polewamy sosem koperkowym i gotowe.
Dobrze smakują z ziemniakami i czerwonymi buraczkami.


Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Fajny i pyszny obiad :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i bardzo zdrowo, super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka, jak zwykle wspaniały przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł bardzo fajny. W życiu bym nie wpadła, aby ugotować w całości. Zawsze robię małe pulpeciki :) Taki esencjonalny bulion to można nawet zamrozić w porcjach i dodawać jako dodatek smakowy do sosów :)
    Jak dla mnie danie idealne do buraczków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko ugotowane.Mąż zadowolony,ja też,tylko następnym razem kupię łopatkę,bo z karkówki medaliony są ciemniejsze i bardziej suche.Buziaczki.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie napisaliśmy, że na medaliony najbardziej nadaje się mięso z łopatki - nasz błąd. Przepraszamy. Ale nie ma tego złego, bo Twoje spostrzeżenia o kolorze i strukturze wykorzystamy do przygotowania innego mięsnego dania. Gotowy pomysł czeka na realizację:)
      Pozdrawiamy ciepluteńko:)

      Usuń
  6. wspaniała propozycja obiadowa! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne danie :-) Lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń