01 października 2017

Strucla z serem



Puszysta, delikatna drożdżowa strucla z serem.

   Składniki:

-60 dkg mąki 405
-2,5 dkg drożdży
-6 łyżek cukru + cukier do masy twarogowej
-5 jajek
-6 dkg masła
-300 ml ciepłego mleka
-25 dkg twarogu
-2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-wanilia


Drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka mieszamy.


Dodajemy ok. 6 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Twaróg rozgniatamy widelcem, 
dodajemy jajko, cukier do smaku, łyżkę stopionego masła,
proszek budyniowy i mieszamy.

Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dosypać wiórki kokosowe.



Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, wanilię, mleko,
szczyptę soli, 2 żółtka i jedno całe jajko,
mieszamy, 
stopniowo dodajemy mąkę
i wyrabiamy ciasto.

Dodajemy roztopione masło
i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia.



Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wykładamy na stolnicę.


Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.


Nakładamy masę twarogową.


Zwijamy.


Delikatnie spłaszczamy.


Przecinamy na 3 części.



Szybkimi ruchami zaplatamy warkocz.


Przekładamy do natłuszczonej blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.



Smacznego!


Zrobiłam i ja! Przepis jest rewelacyjny! Ciach, pyk i gotowe! Ciacho wyrosło przepięknie. Struclisko zamiast strucli ;) 



Brawo Karinko !
Strucla rewelacyjna.
Smacznego!

















18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie drożdżowe zawijańce :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna strucla. Lubię wszystko co jest na drożdżach. Pomysł ze serem jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe wypieki uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do szklanki mleka, nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie drożdżowe ciasta znikają u mnie w parę minut! Zrobię w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany ale wyrosła :) Wygląda w tej keksówce jak morski potwór xD
    Takiego potwora to możemy zjeść bez obaw :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna :) Chodzi mi po głowie ciasto drożdżowe z serem, mam nawet składniki, teraz to już na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakowała :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekałam na kolejny przepis na ciasto drożdżowe...i jest!Z pewnością zrobię,bo jest super-jak zwykle zresztą!Teraz,kiedy plucha i zimno,mogę zająć się wypiekami.Cały dom pachnie i apetyt na słodkości większy.Dzięki za inspirację i buziole dla Maminka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ bajecznie to wygląda, jutro na pewno zacznę takie coś przyrządzać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Toż to jest prawdziwy smak dzieciństwa! Brakuje tylko szklani zimnego mleka i można smakować takie ciacho cały wieczór! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękujemy za wszystkie komentarze. Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię zjeść taką ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i ja! Przepis jest rewalacyjny! Ciach, pyk i gotowe! Ciacho wyrosło przepięknie. Struclisko zamiast strucli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża strucla - więcej do zjedzenia :)
      Najważniejsze, że się udała i smakuje.
      Buziaczki!

      Usuń
  15. Strucla przepyszna!!!Tak jak pięknie wygląda, tak samo smakuje. Jestem pod ogromnym wrażeniem prowadzenia tego blogu, jest pełen ciekawych przepisów, w bardzo przystępny sposób zaprezentowany. Czuje się ogromną pasję, staranność, wręcz miłość do wszystkiego co tworzy się w kuchni. Zresztą czy gdyby tego nie było strucle rosły by tak pięknie? pozdrawiamy serdecznie: Iwona i Tomasz Matła.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie się upiekła i wyrosła koncertowo :) Ja robię podobną, tyle że z nadzieniem makowym lub orzechowym i częściej w formie wieńca. Narobiłyście mi ogromnej ochoty na drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń