21 października 2014

Dżemik różany



   Wyjątkowy dżemik na wyjątkowe okazje.
Wymaga niezwykłej cierpliwości, ale warto.
Aby otrzymać 2 słoiczki dżemiku musimy mieć ok. 1 kg dojrzałych i twardych
owoców dzikiej róży ( to ok. 350 szt. ).


   Po wypestkowaniu otrzymamy ok. 1/2 kg czystych owoców.


   W garnku zagotowujemy 100 ml wody i 1/2 kg cukru.


   Wrzucamy owoce.


   Delikatnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, kiedy syrop
zacznie gęstnieć.


   Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!





4 komentarze:

  1. Dżemik rewelacyjny! Podziwiam cierpliwość i wkład pracy.Ale jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki pyszny dżemik, najlepszy taki domowy, te sklepowe mogą się schować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżemik różany to niemal "koronkowa"praca... ale warto. Pączek z takim nadzieniem to rewelacja:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dżem z róży i ten aromat , myy pycha :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń