czwartek, 10 grudnia 2015

Kapuśniak wigilijny



Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny,
przez lata zastępował go kapuśniak.
Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.

   Składniki:

-ok. 35 dkg kwaszonej kapusty
-ok. 3 dkg suszonych grzybów
-cebula
-5 łyżek oleju
-sól, cukier, susz warzywny
-ok. 2 l wody


Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy
i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością
suszu warzywnego.
Gotujemy do miękkości grzybów.

Dodajemy lekko pociętą kapustę
i gotujemy do jej miękkości.

Do smaku przyprawiamy solą i cukrem.


Na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę.

Olej bez cebulki dolewamy do garnka z kapuśniakiem.


Zagotowujemy i gotowe.


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Błyskawiczny kapuśniaczek i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, bardzo lubię jej smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie słyszałem o kapuśniaku na Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niektórych regionach Polski podaje się kapuśniak jako lżejszą wersję bigosu.A słyszał Pan o kisielu z owsa?Na wigilijny stół trafiają różne potrawy( z zasady mają być postne),ale co dom,to inna tradycja.

      Usuń
    2. W dwóch zdaniach wszystko o potrawach na wigilijnym stole:)
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
  4. Gdybym mogła, to bym się wprosiła na obiad. Kapuśniak marzenie.
    Kapusta i grzyby, czyli to, co uwielbiam. Pycha :))
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapuśniaku na Wigilię jeszcze nie miałyśmy :) Musi być smaczny :P

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na Wigilię kapuśniaku nigdy nie było, ale jako normalne danie jak najbardziej jadłam i lubię. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego wigilijnego kapuśniaku, ale zapowiada się super smacznie. U mnie w domu nie ma takiej tradycji, dlatego zrobię go sobie po Świętach :)

    OdpowiedzUsuń