niedziela, 31 lipca 2016

Sałatka maminkowa



Nasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.

   Składniki na ok. 12-14 słoików:

-2 kg ogórków
-1 kg papryki
-1 kg białej kapusty
-1 kg fasolki szparagowej
-duży kalafior
-6 szt. dużej marchwi
-3-4 duże cebule


Cebulę kroimy w grube pióra.


Marchewkę w plasterki.


Kapustę i paprykę w grubą kostkę.



Ogórki w grube plastry.


Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki.


Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki.


Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli,
mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny.


W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę.

Do każdego słoika wrzucamy:
-plaster selera
-ząbek czosnku
-kawałek kopru
-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy
-2 listki laurowe
-możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri

Na tą ilość słoików musimy przygotować zalewę:

-4,5 l wody
-0,75 l octu
-6 łyżek soli
-30 łyżek cukru

Wszystko zagotowujemy.


Warzywa układamy w słoikach,
zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy
 i pasteryzujemy 7 minut.


Smacznego!










24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze takiej nie jadłam :)
    Bogactwo smaków zamknięte w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zalewa ma być zimna w momencie zalewania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisaliśmy - zalewamy wrzącą zalewą.

      Usuń
  3. Tak nam przypominają babcine pikle ;) Super sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet 10 czy 6 % ?To ważne


    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka kolorowa :)
    W sezonie zimowym aż miło będzie taki słoiczek otworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny pomysł na pikle : ) Takie warzywa będą jak znalazł zimą, jako dodatek do obiadu lub składniki na szybką sałatkę. Praktycznie całe lato zamknięte w słoiku, w dodatku z pikantną nutą papryczki, jak ktoś lubi. Tak kolorowych przetworów jeszcze nie robiłam, dzięki za przepis : )

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za przepis, zrobiłam dzisiaj 18 słoiczków. Za kilka dni spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszy nas, że przepis się podoba. Mamy nadzieję, że warzywa zamknięte w słoiczkach będą smakowały.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam , czy marchewkę można troszkę podgotować , czy ma być surowa ?

    OdpowiedzUsuń
  10. My lubimy chrupiącą marchewkę, więc surową kroimy tylko w cienkie plasterki. Można ją oczywiście podgotować ale krótko,bo jest teraz młoda i delikatna.
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda ze juz nie mamy miejsca w spizarni. Musimy zwiekszyc zimowe moce przerobowe i zrobic miejsce na przyszly rok ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Czas pomyśleć o powiększeniu spiżarni:) Sezon dopiero się rozpędza i trzeba znaleźć miejsce na paprykę, śliwki, szarlotkowe jabłka..o grzybarkach nie wspomnimy:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobra sałatka, później w zimę fajnie jest taką otworzyć :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie zrobiłem, ale już mi smakuje......

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka sałatka musi być bardzo pyszna tyle witamin ma w sobie:) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada pieknie,napewno w tym sezonie zrobie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń