19 maja 2016

Piwoszki



Piwoszki, czyli świetny dodatek do piwa i nie tylko.

   Składniki:

-10 dkg mąki 480
-6 dkg margaryny
-100 ml wody
-3 jajka
-sól do smaku
-łyżka suszonej cebuli
-szczypta ostrej papryki lub chili


Wodę i margarynę zagotowujemy.
Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Studzimy.

Stopniowo dodajemy jajka, ok 1/4 łyżeczki soli i miksujemy.


Dodajemy suszoną cebulkę i paprykę i miksujemy
do uzyskania jednolitego ciasta.


Ciasto przekładamy do rękawa
i na blaszkę z papierem do pieczenia
szprycujemy dowolne kształty ciasteczek.


Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.





Smacznego!







8 komentarzy:

  1. No do piwa idealne a nawet dla tych, którzy za nim nie przepadają chętnie by je przekąsili :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za piwem nie przepadam, ale na takiego piwoszka to bym się skusiła :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam , jakie pyszne :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna przegryzka i to bez sztucznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Nie miałam pojęcia że można wyczarować takie do schrupania co nieco . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bomba :)
    Musze zrobić mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne, super przekąska do grilla lub imprezkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super! Nigdy takich nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń