28 czerwca 2014

Drożdżówki z owocami i kruszonką



   Pora na drożdżówki z owocami.
Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki.

Składniki:
-20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich
-15 dkg jagód
-3 dojrzałe nektarynki
-ok. 200 ml dżemu truskawkowego
-3 łyżki cukru
-10 dkg drożdży
-1/2 l ciepłego mleka
-6 jajek
-1 kg mąki pszennej
-15 dkg margaryny lub masła
-szczypta soli
-aromat śmietankowy


   Nektarynki kroimy w kostkę.
Jagody mieszamy z dżemem.
Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością cukru.


   Przygotowujemy też kruszonkę:
-10 dkg mąki
-5 dkg cukru
-5-7 dkg margaryny
Wszystkie składniki skruszamy palcami.


   Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru, dolewamy szklankę mleka, dosypujemy szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
   
  Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, 3 żółtka i 2 jajka
a następnie stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i wyrabiamy do momentu wchłonięcia tłuszczu.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Ciasto porcjami wykładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm
i wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm.


   Na każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę.
Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki.


   Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy kruszonką.

   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut.


Rumiane - tzn. gotowe.


   Drożdżówce możemy również nadać inny, dowolny kształt i dodać większą ilość owoców.


   Upiecze się równie pięknie.



Smacznego!










3 komentarze: