26 kwietnia 2014

Schab duszony



   Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.

Składniki do przygotowania mięsa:

-ok. 1 kg schabu bez kości
-olej
-pieprz
-sól
-słodka papryka
-3 ząbki czosnku


   Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.
Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki
słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.
Mieszamy, uzyskując marynatę.


   Nacieramy nią mięso.
Odstawiamy na kilka godzin.
Od czasu do czasu mięso obracamy.


   Przygotowujemy również warzywa:

-3 marchewki
-2 cebule
-pół papryki

oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.


Marchewkę kroimy w słupki,


paprykę w paski


a cebulę w piórka.



   Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymy
do zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.


   Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.
Warzywa doprawiamy do smaku.


   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.


Schab jest gotowy.


   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.


   Sos brokułowy:

-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego
-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito
-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany
-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smaku


Gotowy obiadek:


Smacznego!














3 komentarze: