wtorek, 8 października 2013

Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne



   Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo.
Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale.

Aby je zrobić musimy zgromadzić:

-2 solidne włoskie kapusty
-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego
-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g
-2 marchewki
-przyprawę do bigosu
-przyprawę barbecue
-warzywko
-pieprz
-olej


   Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiej
oddzielały się liście.


   Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron.
Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować.
W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem warzywka przez 15 minut.
Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy.


   Wycinamy zgrubienia liści.


   Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu.


   Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku.
Mieszamy dokładnie składniki.



   U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.





   Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.
Tym samym posypujemy po wierzchu.



   Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.


   Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym oleju
podsmażamy ją delikatnie.


   Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp. 160 st. C.
Gotowe.



Smacznego!

Przepis sprawdza się, oto gołąbki Karinki :)


















2 komentarze:

  1. 4 porcje na wynos poproszę :) Najlepsze gołąbki na świecie!

    OdpowiedzUsuń