wtorek, 14 lipca 2015

Ogórki w zalewie octowej z curry



Ogórków w zalewie z curry jeszcze nie mieliśmy,
ale warto kilka takich słoiczków mieć w spiżarni.

   Składniki:

-3 kg ogórków
-4 cebule
-2 łyżki soli
-3 szklanki wody
-szklanka octu 10%
-2 szklanki cukru
-łyżeczka curry
-łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu


Ogórki myjemy i kroimy w dowolne części.
Cebule kroimy w plastry.



Pokrojone zasypujemy dwiema łyżkami soli.


Mieszamy i odstawiamy na godzinę.


Przygotowujemy zalewę:
zagotowujemy wodę
 z cukrem, octem, curry, słodką papryką i pieprzem.

Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą,
zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut.


Pozdrawiamy Terenię i dziękujemy za przepis.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Moja mama robi takie ogóreczki i są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ogóreczki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne ogóreczki robi nasza babcia ale dodaje dużo więcej słodkiej papryki :) Idealne do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ogóreczki, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są pyszne - prawda. Zrobiliśmy kolejne słoiczki i właśnie dodaliśmy więcej papryki:) Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogórki i curry to swietne zestawienie....Ola

    OdpowiedzUsuń
  7. Postanowiłam zrobić ogóreczki z Twojego przepisu, gdyż mój miał trochę inne proporcje. I muszę powiedzieć, że coś pysznego. Zalewa jest w sam raz, nie jest kwaśna, bo takich nie lubię, lecz lekko słodka i mocno przyprawiona :). Tak zalane ogórki ładnie się prezentują. Na zimę w sam raz takie pyszności ;.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszy nas, że ogóreczki trafiły w Twój gust:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dlaczego ogorki sa miekie po otwarciu sloika

    OdpowiedzUsuń
  10. Może zbyt długo gotowane lub jakościowo złe ogórki.

    OdpowiedzUsuń