piątek, 2 października 2015

Strucla z jabłkami



Pieczone jabłka wykorzystaliśmy do strucli drożdżowej.

   Składniki:

-3 szklanki mąki tortowej
-2 szklanki mąki 650
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-350 ml ciepłego mleka
-4 jajka
-7 dkg masła
-łyżeczka cynamonu
-słoik 0,9 l pieczonych jabłek
-2 garści włoskich orzechów
-wanilia
-szczypta soli


Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy.


Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka
i 1/2 szklanki mąki tortowej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko,
pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło:


Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części.


Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową.


Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy.


Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach,
przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.

Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 40-45 minut.


Wyjmujemy z blaszek i gotowe.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Chyba wypróbuję go jutro - a jak długie są formy?
    Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blaszki o wymiarach ok. 35x12x10cm.
    Życzymy powodzenia, bo ciasto jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego kubek mleka albo kakao i mogę nie wychodzić spod kocyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna strucla. Pięknie zrumieniona, cudnie wyrośnięta i farsz odjazdowy. Dodatek orzechów do farszu super. Przypuszczam, że dają one super zapach i smaczek :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Normalnie odjazd! Musi być pyszna dla wielbicieli jabłek (czyli dla nas) ale jak tak na nią patrzymy to taką z makiem już też chętnie byśmy zjadły :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie. Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżówka z jabłkami.... mmmmm, pychotka! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiała być przepyszna! Dawno takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń