niedziela, 4 września 2016

Nalewka z głogu





O zaletach głogu nie będziemy pisać,
ponieważ każdy chyba je zna.

Nalewka z pewnością służy zdrowiu a przede wszystkim sercu.



Owoców głogu szukamy w miejscach oddalonych
od dróg, szos i wszelkich źródeł ołowiu.




      Składniki:

-1/2 kg owoców głogu
-25 dkg cukru
-250 ml wódki 40 %
-100 ml spirytusu

   Owoce płuczemy, odsączamy i zgniatamy gnieciuchem.


Dodajemy cukier i mieszamy.


Przekładamy do słoja, zakręcamy i czekamy,
aż cukier się rozpuści.

 Co pewien czas potrząsamy słojem.

Dolewamy wódkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

Od czasu do czasu potrząsamy słojem.

Po tym czasie przecedzamy,
owoce wyrzucamy a do płynu dodajemy spirytus.

Przelewamy do ciemnej butelki
i odstawiamy na minimum 6 tygodni.


Na zdrowie!





8 komentarzy:

  1. Piękny bukiecik -:).Naleweczka bardzo zdrowa i rozgrzewająca w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że taką można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba Was ozłocę!! Uwierzcie lub nie, ale od tygodnia zastanwiam się, co to za roślina - w ogrodzie moich teściów rośnie mnóstwo starych dzrewek, krzewów, ziół itp, dlatego zawsze z Mężem zbieramy tam plony:) Nikt nie potrafił mi jednak powiedzieć, co to za czerwone kuleczki - chyba kiepscy z nas botanicy:P No ale miałam intuicję, że to coś zdrowego! Dzięki wielkie, za parę dni jadę zbierać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała nalewka, bardzo zdrowa :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
    http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. O to dla mnie nowość :D W tym roku moim dziadkom aronie bardzo obrodziły w owoce, dlatego rzuciłem pomysłem na zrobienia nalewki z aronii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z głogu to jadłyśmy cukierki ale nalewki jeszcze nie próbowałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem nalewkę z głogu i mam pytanie.Górna warstwa owoców ciemnieje,dlatego co jakiś czas przemieszam nalewkę.Zalałem owoce głogu spirytusem z wodą o mocy 50% i mają zapach jakby fermentowały(winny).Czy tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno nam odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie mieliśmy takich problemów. Być może owoce głogu były już w stadium fermentacji przed przygotowaniem nalewki, lub zbyt długo stały zasypane cukrem i zaczął się proces fermentacji.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń