28 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe



   Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.
Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki
-1/2 kg marchewki
-3 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-kostka margaryny
-3 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-5 łyżek wody
-szczypta soli


   Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.


   Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.



   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.


   Pozostały cukier, żółtka i margarynę ucieramy.
Dodajemy szklankę mąki i sodę i miksujemy.


   Dodajemy karmel i pozostałą mąkę i miksujemy.


   Dodajemy marchew i miksujemy.



   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.


Ciasto jest upieczone.



   Wyjmujemy z formy i gotowe.


Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz