czwartek, 15 października 2015

Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym



Proponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek.
Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku.

   Składniki:

-0,8 kg ziemniaków
-0,3 kg kaszanki
-1 duża cebula
-2 jajka
-ok. szklanka mąki pszennej
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-olej, łyżeczka masła
-bułka tarta
-sos grzybowy


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem.
Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części,
jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
Dodajemy jedno jajko i 1/2 roztrzepanego wcześniej jajka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Kaszankę pozbawiamy osłonek i kroimy w plastry.


Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z masłem,
połowę cebuli dodajemy do masy ziemniaczanej a na patelnię wrzucamy kaszankę.

Kaszankę podsmażamy.
Do smaku przyprawiamy pieprzem.


Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego
i wyrabiamy.


Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy
i posypujemy bułką tartą.


Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej
formujemy na placki, większe od naczynka,
 układamy w naczynkach.


Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć.


Smauyjemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.


Zapiekanki gotowe.


Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym,
ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem.

Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi.



Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Chyba nigdy takiej nie jadłam, wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra! Wiele osób na kaszankę nie może nawet patrzeć ale nam kojarzy się ona z dzieciństwem a już nie pamiętamy kiedy ją jadłyśmy :) Super pomysł na niestandardowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na niebanalny obiad. Ja bym musiała jednak wymienić kaszankę na mięsko, bo nie jadam. Ale dla osób lubiących kaszankę, mega pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne danie i bardzo pomysłowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i napewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, bardzo oryginalmny pomysł i do tego super apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Znó trafiam na zapiekankę, ale to przeznaczenie i chyba jakaś twórcza idea, że tak dobrze trafiam :)
    Urocze te foremeczki, gdzie kupione?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za bardzo miły komentarz:)
    Foremki kupiliśmy w Auchan:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń