niedziela, 8 grudnia 2013

Zraziki z szynki




   Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.
Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.

Potrzebujemy:
-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg
-3 plastry boczku wędzonego lub surowego
-cebulę
-3 marchewki
-ogórek kiszony
-2 ząbki czosnku
-ketchup
-przyprawę do mięs
-olej
-kawałek pora


   Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.


Plastry delikatnie tłuczemy,


posypujemy je przyprawą do mięs.

Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.

Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.



   Plastry szynki smarujemy ketchupem.


   Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.


   Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.



   Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron.


   Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa.


Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.


   Dolewamy 0,5 szklanki wody


przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.


Gotowe.


   Możemy je podać z frytkami i surówką zimową.


Smacznego!















2 komentarze: