niedziela, 1 września 2013

Szarlotka z bezą




   Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.

Potrzebne nam będzie:
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę
-6 łyżek cukru
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-2 słoiki jabłek



   Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy
kruche ciasto.




   Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło
na boki. Ciasto musi być cienkie.


   

   Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamy
sobie troszkę ciasta.
 Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę
 bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm.
Nie musimy podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.



   Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na:
-szarotka-30 minut
-miniszarlotki-15 minut



   Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy
nakładać bezę.

   Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle ubijając.
Piana powinna być sztywna.





   Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:



Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut.


Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.


Nie będziemy czekać, aż ostygnie. 
Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!



Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.

Smacznego!



















6 komentarzy:

  1. Kuszące i pyszne, ale muszę myśleć o biodrach!Cudnie wygląda i pysznie smakuje smakuje. Polecam gorąco. Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary blachy? I piekarnik jak nastwic, gora dol, termoobieg... ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A i gdzie znajde aromat smietankowy :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 30 x 22 cm i najlepiej z powłoką non stick. Aromat śmietankowy kupuję bez problemu w sklepach spożywczych.Pozdrawiam i życzę udanej szarlotki z puszystą bezą.

      Usuń
    2. A czy moge wylozyc forme papierem do pieczenia? By latwiej ciasto wyjąć i od razu bym wylozyla na blache do piekarnika. Juz nie moge sie doczekac aby je zrobic ;)

      Usuń
    3. Szarlotka po upieczeniu jest bardzo delikatna więc trudno ją będzie wyciągnąć z blaszki na papierze do pieczenia.Zdecydowanie łatwiej jest wyłożyć ją na deskę.Kładziesz deskę na blaszkę a następnie trzymają oburącz deskę i blaszkę (przez ścierkę ,bo gorąca) szybkim ruchem odwracasz do góry dnem.Podobnie odwracasz z deski na blaszkę bez brzegów wyłożoną papierem do pieczenia.To taki mały zabieg techniczny ale na pewno Tobie się uda:)

      Usuń