poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Schab pieczony z karkówką



   Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.

Składniki:
-1,5 kg schabu bez kości
-0,5 kg karkówki
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, przyprawa do mięs
-żelatyna
-olej


   Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.
Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem.


   Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż, pozostawiając
 ok. 1 cm podstawę.
Nacięć może być nawet 5.

Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.


   Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.
W nacięcia układamy paski karkówki.



   Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut.
Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą
i pozostawiamy na kolejne 30 minut.


Pieczeń gotowa


   Studzimy, zdejmujemy nici i...



Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Mięso wygląda bardzo apetycznie! Nie wpadłabym na coś takiego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda - pewnie każdy się zastanawia, jak to jest zrobione;)
    Ale mając przed oczami przepis krok po kroku można śmiało upiec tak pyszne mięso

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! wygląda jak rączki :p
    apetyczne z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bombowo :D ukrade kiedyś ten patent :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie wkładam do pieca, tak mnie zaintrygowało ze wczoraj wypatrzyłam a dzisiaj robie :)

    OdpowiedzUsuń