piątek, 5 grudnia 2014

Łazanki z makiem



      Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań,
bez których stół wigilijny byłby smutny.


   Składniki na ciasto:

-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki
-2 żółtka i jedno całe jajko
-2 łyżki zimnej wody
-szczypta soli

   Składniki masy makowej:

-15 dkg mielonego maku
-2 i 1/2 szklanki mleka
-4-5 łyżek miodu
-garść orzechów włoskich i garść rodzynek


   Z podanych składników zagniatamy ciasto.


   Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.


   Pozostawiamy do przeschnięcia.


   Zagotowujemy mleko.
Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.


   Dodajemy do smaku miód.


   Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka.


   Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki.


   Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut.
Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej.
Dokładnie mieszamy i gotowe.




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, ale wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze pysznie,zdrowo...kolorowooooooooo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię łazanki, ale takiej wersji nie znam. Wyglądają zachęcająco:) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcamy do spróbowania i czekamy na opinię.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łazanki własnej produkcji są rewelacyjne! Taka potrawa smakuje najlepiej.Dziękuję za przepis na makaronik. Trochę więcej pracy,ale warto.C

    OdpowiedzUsuń