03 grudnia 2014

Ciasteczka miodowe



   Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem, 
że nie zostaną wcześniej zjedzone.
Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.

   Składniki:

-45 dkg mąki
-15 dkg cukru pudru
-2 łyżki miodu
-15 dkg masła
-2 jajka
-aromat
-można dodać przyprawy korzenne



   Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło
i zagniatamy ciasto.


   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówki
do wychłodzenia.


   Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto
na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.


   Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.


    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem
na ok. 8-10 minut.


   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


   Przygotowujemy lukier do dekoracji.
Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklanki
cukru pudru i dokładnie miksujemy.


   Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.

Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru.





Gotowe.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Śliczne i z pewnością smaczne!Tak świątecznie się u Was zrobiło-nowa tapeta,ozdoby!Pozdrawiamy.C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo dziękujemy:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne świąteczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wchłonęłabym....wszystkie te choinki ;)

    OdpowiedzUsuń