13 czerwca 2014

Szynka pieczona



   Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.
Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.
Warto upiec sobie od razu dwie.

Składniki:

-jedna lub dwie nieduże szyneczki
-pół szklanki oleju
-kilka ząbków czosnku
-sól
-przyprawa barbecue lub do mięs
-słodka papryka mielona


   Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.
Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.
Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.


   Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Szynkę warto kilka razy obrócić.


   Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 60 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.


Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie,
wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.


   Szynka jest gotowa.



   Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba
lub sałatek.


Smacznego!







12 komentarzy:

  1. Szynka rewelacja! Już sam wygląd zaprasza do upieczenia,co z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam szynkę według przepisu i wyszła świetnie. Mięciutka, soczysta, aromatyczna. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy nas,że podany przepis sprawdza się.Smacznego:)Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepięknie :) poproszę kawałeczek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro pieke, wygląda zachecajaco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała szyneczka, aż ślinka cieknie na jej widok :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna szynka! Szybka, łatwa, rewelacyjna!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda taka szyneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro piekę na urodziny dla męża i gości 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda,że nie wiemy kto piecze:) Mężowi życzymy pięknych urodzin i wszystkiego co na świecie najlepsze. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mi się udała. Dzięki za przepis. Akurat na obiad na poniedziałek wielkanocny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię domowe mięska pieczone.

    OdpowiedzUsuń