22 czerwca 2014

Ptysie



   Propozycja na ciastko z kremem.

 Składniki na ciasto:

-szklanka wody
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mąki pszennej
-5 jajek

 Składniki na krem:

-budyń o dowolnym smaku
-1,5 szklanki mleka
-kostka margaryny
-szklanka cukru pudru
-łyżka soku z cytryny


   Wodę z tłuszczem zagotowujemy.


Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do wystudzenia.

    Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka.


      Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.


   Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka


 i miksujemy minimum 5 minut.


   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,
zachowując spore odstępy.


   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.


   W tym czasie przygotowujemy krem.
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.


   Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.
Miksujemy do uzyskania puszystej masy.


   Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.
Po kilku minutach będą wystudzone.


   Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.


   Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami.


   Możemy udekorować płynną czekoladą.
Z podanej porcji składników otrzymamy ok. 18 szt. rewelacyjnych ptysi.


Smacznego!














3 komentarze:

  1. Właśnie rosną moje ptyśki- oczywiście według Twojego przepisu. Są cudne, nie wierzyłam , ze aż tak urosną :-)

    OdpowiedzUsuń