wtorek, 17 września 2013

Tortellini




   Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.
Niewiele nam potrzeba, bo tylko:
-2 opakowania tortellini
-1 groszek konserwowy
-1 śmietana słodka 500 ml
-20 dkg chudej wędliny
-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego
-warzywko



   Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.
Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
Zlewamy wodę.


   Do tortellini wlewamy śmietankę.
Garnek musi w tym czasie pozostawać na malutkim ogniu, aż do chwili przełożenia
dania do naczynia żaroodpornego.




   Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę.


   Dosypujemy groszek konserwowy (odsączony).


   Wszystko mieszamy.


   Dosypujemy połowę opakowania sera.


   Ponownie mieszamy.


   Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.


   Posypujemy pozostałym serem.




   Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut.



   Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze.




      Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty.

                                            Smacznego!


















2 komentarze:

  1. Oj muszę spróbować tej wersji tortellini bo zawsze podawałam tylko w sałatce.
    Taka zapiekanka pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na pyszne danie :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń