piątek, 18 października 2013

Klops babci Zosi



   Klops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze Świętami
Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.

Składniki to:

-4 ćwiartki z kurczaka
-1 kg łopatki
-3 marchewki
-3 jajka
-3 czerstwe bułki
-pieprz
-warzywko
-przyprawa do kurczaka
-sól
-bułka tarta do panierowania
-2-3 ząbki czosnku


   Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.


   Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek.
Bułkę moczymy i odciskamy.
Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.

Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.



   Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.
Wyrabiamy masę.


   Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.
Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.



   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem 
 przez 50 minut.


Gotowe.


Zapachniało Świętami...


Smacznego!









3 komentarze:

  1. No rewelacja ten klops, medal dla babci Zosi:) wszyscy bardzo chwalili i zjadali właśnie z ćwikłą z chrzanem a mi najbardziej smakował z samym chrzanem. Wyglądał tak jak na zdjęciu, tylko mój trochę niższy, ale to pewnie kwestia uformowania. Wyszły dwa piękne klopsy i już prawie nie ma, bo dałam też synowi jak odjeżdżał na studia. Uwielbiam Was:) Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I nawzajem:)
    Mamy wrażenie,że my się dobrze znamy:)świetnie się z Tobą gada mimo,że to są tylko komentarze.
    Babcia Zosia byłaby zachwycona Twoją opinią.Zostawiła po sobie wiele doskonałych przepisów a my je przekazujemy dalej.
    Wysokość klopsów faktycznie zależy od uformowania,więc następne będą idealne.Pozdrawiamy gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wypieki, ciągle czuje podobny mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń