wtorek, 3 marca 2015

Żebroczka



   Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym.
Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.

   Składniki:

-10 dkg kaszy gryczanej prażonej
-80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki
-10-15 dkg wędzonego boczku
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-1/2 szklanki wrzącego mleka
-4 cieniutkie plasterki masła
-sól, pieprz
-słodka papryka


Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odsączamy.
Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.


Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.
Małe ziemniaczki kroimy w plasterki.


Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek.


Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem.


Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.


Dodajemy skwarki i mieszamy.


Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne.
Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków.
Posypujemy słodka papryką.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
z termoobiegiem na 40-45 minut.
Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy
po plasterku masła.


Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła.
Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem  jogurtu.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Jakie super danie :) Taka ala zapiekanka, czy babka ziemniaczana. No pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne a podanie dania w takich naczyniach tworzy fajny klimat. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie świetne naczynka! Danie wygląda smakowicie a do tego kasza gryczana nada bardzo fajny smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie podane. Pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna sprawa na sycące i pyszne zimowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Super pomysł a danie wygląda po prostu pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o takim daniu,ciekawe połączenie:)I jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń