poniedziałek, 26 stycznia 2015

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami



   Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami.
Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.

   Składniki:

Ilość składników dobieramy według potrzeb
-udka z kurczaka
-małe ziemniaki
-marchew
-por
-czosnek
-natka pietruszki
-masło
-przyprawa do kurczaka
-słodka papryka


   Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy.
Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.


   Czosnek kroimy w drobniutką kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki.


Czosnek dokładnie mieszamy z masłem.


Udka delikatnie rozbijamy.


Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki.



   Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.


   Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora.


Na warzywach układamy przygotowane mięso.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.



Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam kurczaczka, tak go jeszcze nie przyrządzałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne danie, świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysl na danie rewelacyjny. Ziemniaczki otoczone miesem musza mega smakowac ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny świetny, kolorowy, pomysłowy i mega apetyczny przepis! :D Co za wyobraźnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka leci jak się na to patrzy.
    A dekoracja powala z nóg. Gratuluję pomysłu ! Anka

    OdpowiedzUsuń
  6. Udka z ziemniakami na pewno będą smakowały a przygotowanie jest naprawdę proste.Dekorację zrobisz lepszą, niż ta na naszym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń