04 kwietnia 2014

Kurczak w sosie cebulowym



   Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.

Składniki:

-podwójny filet z piersi kurczaka
-4 cebule
-300 ml bulionu warzywnego
-100 ml słodkiej śmietany 
-5 dkg żółtego sera
-sól, pieprz
-olej lub masło klarowane do smażenia


   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.


   Ser tarkujemy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy solą. 


   Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę.
 Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.


   Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.


   W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.
   W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.



   Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


   Na drugiej patelni podsmażamy mięso...


...do zrumienienia.


   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.
Możemy posypać szczypiorkiem.


  Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.


Smacznego!











4 komentarze:

  1. Ale mięsko! Zupełnie nowe wydanie fileta z kurczaka! Do skopiowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne:-) zrobilam dzisiaj:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy nas Twoja opinia:)dziękujemy i pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna propozycja obiadowa :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń