06 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-imbirowy



Warto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru.
Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu
i daje wyjątkowy smak i zapach.

   Składniki:

-1,5 kg truskawek
-0,5 kg cukru
-2-3 dkg świeżego, tartego imbiru


Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy,
przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem
i gotujemy na małym ogniu 
do odparowania wody.


Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy utarty świeży imbir
i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.

Gorący dżemik wlewamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Z imbirem jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam z imbirem.Ale to dobry pomysł,by wykorzystać go właśnie w tym celu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy jest taki domowy dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy imbir nas nie przekonał do siebie mimo, że starałyśmy się go próbować w różnych potrawach i deserach. Wątpimy, że w dżemie truskawkowym mimo ubóstwianych truskawek nas by zachęcił.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem tego połączenia z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń