13 sierpnia 2014

Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków



   Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.
Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,
będziemy mieć smaczną sałatkę.

Składniki:
-3 kg buraczków
-1 kg papryki
-1 kg cebuli
-3/4 szklanki octu
-1 szklanka wody
-1/2 szklanki cukru
-3 płaskie łyżeczki soli
-1 płaska łyżka warzywka
-pieprz do smaku


   Buraczki gotujemy ok. 25 minut i obieramy ze skórki.
Tarkujemy na grubych oczkach.


   Cebulę kroimy w drobną kostkę.


   W kostkę kroimy też paprykę.



   Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.
Dodajemy warzywa i mieszamy.

Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.
Do smaku przyprawiamy pieprzem.


   Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l.


Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Robię bardzo bardzo podobne buraczki, tylko w innych proporcjach. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  2. My też je lubimy:) A jeszcze ta wygoda,że można sięgnąć po słoiczek kiedy tylko ma się na nie ochotę:)Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te buraczki.
    Tylko dla mnie one są ciężkostrawne i zawsze to odczuwam... ale coś za coś.
    W tym roku też będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Minimalnie zmieniony skład ale i tak smakują wyśmienicie.A przepis tak wogóle dostałam od mamy:) oddziałowa

    OdpowiedzUsuń