24 czerwca 2014

Schabowe w ziarnach



   Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.
Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.

Składniki:
-plastry schabu
-ziarna słonecznika, dyni i sezamu
-jajko
-1/2 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-sól
-pieprz
-olej do smażenia


   Schab delikatnie rozbijamy.


   Przyprawiamy solą i pieprzem.


   Ziarna mieszamy.


   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.
Doprawiamy solą i pieprzem.


   Mięso moczymy w cieście.



   Obtaczamy w ziarnach.


   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.



   Kotlety gotowe.
Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami
 i kapustą
Możliwości jest wiele.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz