Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.
Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.
Składniki:
-plastry schabu
-ziarna słonecznika, dyni i sezamu
-jajko
-1/2 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-sól
-pieprz
-olej do smażenia
Schab delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziarna mieszamy.
Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso moczymy w cieście.
Obtaczamy w ziarnach.
Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.
Kotlety gotowe.
Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami
i kapustą
Możliwości jest wiele.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz