20 kwietnia 2016

Pierogi z mięsem



Pierogi są dość pracochłonne,
ale warto. Smak jest niepowtarzalny.


   Składniki na przygotowanie farszu:

-60 dkg łopatki
-duża ćwiartka z kurczaka
-jajko
-3 marchewki
-cebula
-ząbek czosnku
-seler, por, korzeń pietruszki
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-ziele angielskie, listek laurowy


       Składniki na ciasto:

-ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550
-350 ml ciepłej wody


Do garnka wlewamy ok. 3 l wody,
wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki,
pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie,
cebulę i czosnek.

Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy,
dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu
ok. 60 minut.


Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek.
Rosół przecedzamy.


Odłowione składniki mielimy w maszynce.


Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny,
czosnek niedźwiedzi i sól do smaku.
Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy.


Mieszamy i farsz jest gotowy.


Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę
i zagniatamy ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę
i dokładnie wyrabiamy.



Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy
i wycinamy kwadraty lub krążki.


Układamy farsz i formujemy pierogi.


Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju.

Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10 minut.


Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy
 pokrojoną w kostkę cebulę.

Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe.


Rosół wykorzystujemy jako dodatek,
wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki.



Smacznego!















14 komentarzy:

  1. O matuchno, jakie pyszności. Wy nawet nie wiecie, jak ja lubię takie pierogi. Najlepsze. I z cebulką,... Duszę oddam za talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko
      pierogów wyszło sporo, więc zapraszamy serdecznie. Tych prosto z garnka już się nie da odtworzyć ale podsmażane też są pyszne:)

      Usuń
  2. Mniam jakie pyszne :) to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochani!Czy zrobicie pierogi,czy chleb,czy sałatkę-wszystko jest perfekcyjne,pięknie podane i bardzo inspirujące.Podziwiam pracowitość,inwencję twórczą i poczucie estetyki.Pozdrawiam wiosennie i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękujemy za ten ogrom miłych, wzruszających i ciepłych słów.
    Życzymy pięknego, słonecznego dnia i pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione pierogi! Jeśli by jeszcze były z samego drobiu to macie mnie u siebie na obiedzie! :)
    Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia Wam życzę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i fajnie! Teraz mamy mega ochotę na pierogi! :P
    2 porcje do Wrocławia prosimy! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż zgłodniałam, taki pyszny obiadek! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma sprawy, prosimy o podanie danych do nawigacji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jak pysznie wyglądają, oj zjadłabym porcyjkę z chęcią, bo bardzo lubię pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha pierożki i ładna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi, wszelkie rodzaje, uwielbiam je jesc. Moj rekord to 25 podsmazanych pierogow 😂. Ze zrobieniem jest znacznie gorzej, ale stalo sie! Popelnilam swoje pierwsze pierogi...I powiem tak. Przepis, jak kazdy przepis od Maminka, rewelacja! Sam proces tworczy...to zadanie dla ludzi o mocnych nerwach. chwala za sprzety kuchenne! Ciasto wyrobilam w robocie kuchennym - wyszlo idealne, walkowanie powierzylam prasce do makaronu - tak cienkiego ciasta swiat nie widzial 🤣 farsz - Bez maszynki do mielenia sie nie obeszlo. Mnie w udziale przypadlo lepienie😅 efekt? Prawie 100 pierogow. Czy warto? Pewnie! Czy porwe sie jeszcze raz na robienie pierogow? Nie mowie nie, ale to chyba w przyszlym roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 pierogów na jedno podejście to naprawdę rekord i na pewno to nie były nasze pierogi bo ja nie mam cierpliwości i pierogi do małych nie należą:)
      Stu raczej nigdy nie zrobiłam, 60 pamiętam, więc szacun dla Ciebie!
      Chociaż biorąc pod uwagę Twoje możliwości, to tylko cztery obiady:)
      Super sprawa mieć dobry sprzęt w kuchni bo to zdecydowanie ułatwia pracę.
      Podziwiamy zapał!!!
      Buziaki gorace:)

      Usuń