28 grudnia 2015

Babka z bitą śmietaną



Kolorowa, biszkoptowa baba z bitą śmietaną.

   Składniki na ciasto:

-7 jajek
-3/4 szklanki mąki tortowej oraz jedna łyżka
-3/4 szklanki oraz 1/2 szklanki cukru
-łyżka kakao
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
-łyżeczka proszku do pieczenia
-15 dkg maku
-5 dkg orzechów włoskich
-aromat migdałowy i wanilia
-czerwony barwnik spożywczy


   Składniki na bitą śmietanę:

-600 ml śmietanki 30%
-szklanka cukru pudru
-łyżka soku z cytryny
-2 łyżki żelatyny
-3 łyżki zimnej wody
-do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki
-do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Mak moczymy, odsączamy i mielimy.


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę.

Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy.

Dodajemy żółtka i miksujemy.

Dodajemy olej i miksujemy.

Dodajemy przesiane 3/4 szklanki mąki, wymieszanej z proszkiem 
do pieczenia i delikatnie mieszamy.


Dzielimy na 3 części.
Do pierwszej dodajemy łyżkę mąki,
do drugiej łyżkę kakao,
do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika
i każdą część mieszamy.


Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy,
ale nie mieszamy.


Przygotowujemy masę makową.
Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy,
miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy
i wlewamy do miski z kolorowym ciastem.
Nie mieszamy.

Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 40 minut.


Wyjmujemy z formy i studzimy.


Babę kroimy na 3 poziome części.


Każdą część nasączamy herbatą z nalewką.

Przygotowujemy bitą śmietanę:

Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje
wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy,
dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę,
dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta.


Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.


Dekorujemy płynną czekoladą.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, na pewno jest przepyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe i dekoracyjne ciasto.
    Ściskam mocno i mam nadzieję, że ten rok dostarczy Wam dużo uśmiechu i zrekompensuje chociaż trochę smutki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle dobroci, tyle bitej śmietany :D Cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka śliczna!Z pewością zrobię na wielkanoc,bo teraz trzeba zrzucić parę poświątecznych kilogramów.Buziaczki.C

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja na Wielkanoc i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę fajnie wygląda :D Nigdy w ten sposób nie przekładałyśmy babki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No no taki efekt przy tak skromnym budżecie. Robi wrażenie! ;))

    OdpowiedzUsuń