11 lutego 2016

Zwykłe bułki pszenne



Zwykłe, proste, smaczne bułki pszenne.

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-1,5 łyżeczki cukru
-1 czubata łyżeczka soli
-300 ml ciepłej wody
-ok. 3,5 szklanki mąki pszennej 480
-2 łyżki oleju


Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody,
2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn,
stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy,
na końcu dodajemy olej, wyrabiamy,
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto rośnie.


Wyrośnięte przekładamy na stolnicę,
formujemy wałek i dzielimy na w miarę równe części.


Każdą porcję ciasta formujemy w dłoniach.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.

Nacinamy ostrym nożem, smarujemy delikatnie wodą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 25 minut.




Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Cudowne bułeczki, zapisuje sobie kochana przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W najbliższym czasie na pewno je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na śniadanie do szklanki mleka i masła

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrośnięte! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki upieczone!Wreszcie mam super przepis,bo do tej pory nie udało mi się upiec dobrej kajzerki,a teraz-rewelacja! Mięciutkie,chrupiące,smaczne!Dziękuję i zapraszam na bułeczkę z masełkiem i dżemikiem.Ważne okazały się też drożdże-jeśli są maziste a nie kruche,lepiej je wyrzucić niż upiec "gniota".Buziaczkii uściski.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za zaproszenie bardzo dziękujemy:)
      Dziękujemy przede wszystkim za podzielenie się z nami opinią, która zawsze jest dla nas bardzo cenna. Jeśli Tobie bułeczki wyszły - to znaczy, ze przepis się sprawdza. Trochę nas też wyręczyłaś i napisałaś bardzo istotną informację o drożdżach. Wszystko to prawda i dlatego warto zrobić rozczyn. Jeśli sam rozczyn słabo nam rośnie - to lepiej go wyrzucić i zrobić nowy, niż wyrzucić nieudane ciasto.
      Pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń
  6. Zwykłe a jednak niezwykłe, bo domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne!!! Bardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie takie bułeczki, najlepiej prosto z pieca:) a Wam wyszły lepiej jak ze sklepu ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne :)
    Już mam za sobą pierwsze pieczenie bułeczek. Wyszły super. Wasz przepis również wypróbuję. Już go sobie zapisałam. Bułeczki wyglądają cudownie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam przepis na wspaniałe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie drożdże polecacie do tych bułek . Macie jakieś konkretne upatrzone?

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis wydaje sie prosty:),ale niestety cos poszło mi nie tak bo ciasto bardzo sie keli,robiłam według przepisu,,,ajc chyba zły dzien mam....zobaczymy jak to sie upiecze czy bedzie jadalne :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty a bułeczki wychodzą. Przy cieście drożdżowym potrzebne jest wyczucie ilości mąki, bo każda ma inną wilgotność
      i czasami, zwłaszcza, kiedy ciasto po dodaniu mąki z przepisu klei się, należy dodać jeszcze odrobinę mąki.
      Mamy nadzieję, że bułeczki będą udane i tego życzymy:)

      Usuń