15 listopada 2014

Skrzydełka z kurczaka w warzywach



   Te skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy je
przygotować.

   Składniki:

-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )
-5 średnich cebul
-marchew
-200 ml koncentratu pomidorowego
-2 łyżki miodu
-1/4 szklanki wody
-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta
-olej do smażenia


   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.



   Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.



   Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki
i posypujemy majerankiem.


   Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
Smażymy z obu stron do zrumienienia.


   Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymy
do zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.


   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.


   Doprawiamy do smaku.


   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamy
skrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.


   Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 15 minut.


Gotowe!


   Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.


Smacznego!

   

5 komentarzy:

  1. Tereniu
    skrzydełka są rewelacyjne,coś zupełnie innego.Smakują nieziemsko!
    Bardzo dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, palce lizać, muszę wypróbować tak przyrządzić skrzydełka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasz dzisiejszy obiad. Najpierw pięknie pachniało, potem bardzo, bardzo smakowało!
    Pozdrawiam :) Kinga

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszymy się, że obiadek smakował:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń