23 września 2014

Sałatka warzywna w papryce



   Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę
szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.

   Składniki:

-ok.10-15 małych papryk
-1 kg małych ogórków
-1/2 kg fasolki szparagowej
-2 cebule
-30 dkg małych pieczarek
-2 marchewki

   Do słoików:

-ząbki czosnku
-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy
-liście laurowe

 Na zalewę:

-2 l wody
-4 szklanki cukru
-2 szklanki octu
-4 łyżki soli



   Z papryki wydrążamy gniada nasienne.
Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.


   Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.


   Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.



   Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.
Wkładamy do papryki.


   Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką.





   Warzywa, które nie zmieściły się do papryki kroimy.
Będą uzupełnieniem słoików z papryką.

Paprykę wkładamy do słoików, uzupełniamy warzywami i zalewamy wrzącą zalewą.
Zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut.


   Pozostałe warzywa również pakujemy do słoików, zalewamy tą sama zalewą
i tak samo pasteryzujemy.


Smacznego!












4 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam takie sałatki, idealne do obiadu:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą sałatką.Muszę zrobić kilka słoiczków.C

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatkę zjedliśmy dopiero teraz,ale z jakm zachwytem!Wszyscy chrupali i wychwalali.Czekam na lato,kiedy będą warzywa i z cała pewnością zrobię .Celina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to zwykle bywa - wszystko co przygotujemy latem, najlepiej smakuje zimą:)
      Celinko nie martw się... sałatkę przywieziemy przy najbliższej okazji a Ty już wiesz jakie słoiczki zrobić w następnym sezonie. Cieszymy się, że sałatka smakuje:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń