czwartek, 1 stycznia 2015

Pieróg



   Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.


   Składniki na ciasto:

-1,5 dkg drożdży
-płaska łyżeczka cukru
-ok. 2,5 szklanki mąki
-szklanka ciepłej wody
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-jajko do smarowania

   Składniki do wypełnienia:

-pierś z kurczaka
-papryka
-suszone pomidory
-cebula
-plastry żółtego sera
-przyprawa barbecue
-słodka papryka
-sól, pieprz
-olej


   Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.


   Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.
Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.


   Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
   Do rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę.
Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


   W tym czasie paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni
na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu.
Zdejmujemy i odsączamy.


   Cebulę kroimy w cienkie plastry a suszone pomidory w kostkę.
Cebulę posypujemy odrobiną soli i pieprzu.


Ciasto wyrosło.


   Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.


Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty.


Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.


   Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.


      Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę.


   Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.


Sklejamy brzegi ciasta.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
i pieczemy ok. 30 minut.


Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.


Smacznego!






7 komentarzy:

  1. piękny ten Twój pieróg, bardzo mnie zainspirował. Spróbuje wykonać cos podobnego :)

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczątko :) Taki gigant wygląda smakowicie :D
    Super pomysł bo ile można lepić takich mały pyszności jak można machnąć jeden duży a efekt jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł! Muszę kiedyś spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musiał smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Na takie danie to ja zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń