Takim deserem uraczyły nas dzieciaki w trakcie naszych odwiedzin.
Smakuje wyjątkowo i dlatego postanowiliśmy zrobić taki deser
i podzielić się przepisem.
Składniki na 4 duże bezy:
- 4 białka
- 20 dkg cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- dowolne owoce
- lody
- 2 marakuje
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
Porcjami dosypujemy cukier i ubijamy.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy bezy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st. C
i pieczemy przez 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 100 st. C
i suszymy bezy przez 60 - 80 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Na każdej bezie układamy lody, owoce
i polewamy miąższem marakui.
Smacznego!
Dziękujemy bardzo za deser i przepis! :)
Uczta dla oczu! Zrobimy te pysznosci w sobote
OdpowiedzUsuńPodniebienie też będzie zachwycone🙂
UsuńMajstersztyk! I wcale nie jakieś skomplikowane xx
OdpowiedzUsuńque facil para preparar, y con ingredientes conocidos, yo puedo reemplazar la harina de patata por almidon de maiz como espezante porque aca no hay esa harina, lo voy a probar se ve riquisimo.
OdpowiedzUsuńun abrazo y gracias por la receta!!
Bardzo dziękuję za odwiedziny i miły komentarz.
UsuńOczywiście można zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą a deser na pewno będzie smakował.
Pozdrawiam cieplutko.
Buziaki!
Maminku, jak TO WYGLĄDA! I rzeczywiście jest proste! Namówię Martika jak przyjedzie (albo ja do niej) bo to są ciastka bezglutenowe. Buziaki!
OdpowiedzUsuńP.S. Ale się cieszę, że znowu piszesz :-*
Maminku, chyba coś mi zjada komentarze, buuu, chlip...
OdpowiedzUsuńChyba wczoraj bloger miał wolne i nie wszystko działało jak trzeba😉
UsuńPozdrawiam cieplutko😊