wtorek, 26 kwietnia 2022

Deser z bezą

 



Takim deserem uraczyły nas dzieciaki w trakcie naszych odwiedzin.
Smakuje wyjątkowo i dlatego postanowiliśmy zrobić taki deser
i podzielić się przepisem.



    Składniki na 4 duże bezy:

   - 4 białka
   - 20 dkg cukru
   - łyżka mąki ziemniaczanej
   - szczypta soli
   - dowolne owoce
   - lody
   - 2 marakuje


   

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
Porcjami dosypujemy cukier i ubijamy.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.


Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy bezy.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st. C
i pieczemy przez 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 100 st. C
i suszymy bezy przez 60 - 80 minut.


Po upieczeniu studzimy.


Na każdej bezie układamy lody, owoce 
i polewamy miąższem marakui.


Smacznego!

Dziękujemy bardzo za deser i przepis! :)








8 komentarzy:

  1. Uczta dla oczu! Zrobimy te pysznosci w sobote

    OdpowiedzUsuń
  2. Majstersztyk! I wcale nie jakieś skomplikowane xx

    OdpowiedzUsuń
  3. que facil para preparar, y con ingredientes conocidos, yo puedo reemplazar la harina de patata por almidon de maiz como espezante porque aca no hay esa harina, lo voy a probar se ve riquisimo.
    un abrazo y gracias por la receta!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i miły komentarz.
      Oczywiście można zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą a deser na pewno będzie smakował.
      Pozdrawiam cieplutko.
      Buziaki!

      Usuń
  4. Maminku, jak TO WYGLĄDA! I rzeczywiście jest proste! Namówię Martika jak przyjedzie (albo ja do niej) bo to są ciastka bezglutenowe. Buziaki!
    P.S. Ale się cieszę, że znowu piszesz :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Maminku, chyba coś mi zjada komentarze, buuu, chlip...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wczoraj bloger miał wolne i nie wszystko działało jak trzeba😉
      Pozdrawiam cieplutko😊

      Usuń