09 maja 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem



   Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.

Składniki:
-na ciasto drożdżowe:
                                    ok. 5 szklanek mąki
                                    szklanka ciepłego mleka
                                    2 jajka i 2 żółtka
                                    3 łyżki cukru
                                    5 dkg świeżych drożdży
                                    8 dkg margaryny
                                    szczypta soli
                                    aromat

-na masę twarogową:
                                     25 dkg twarogu
                                     cukier do smaku
                                     1 jajko
                                     2 dkg stopionego masła
                                     po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
                                     aromat

-ok. 30 dkg jabłek szarlotkowych


   Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn.
Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.



   Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.
Wszystko mieszamy.


   Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.
Wstępnie zagniatamy.
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.
Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.



   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.


   Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.
W dwa prostokąty zawijamy jabłka.


   Układamy je na dnie blaszki.


   Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy
brzegi ciasta.

Pozostawiamy do wyrośnięcia.


   Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 
50 st. C a następnie ustawiamy temperaturę na 160 st. C.
Pieczemy ok. 40 minut.


Gotowe.


Smacznego!












2 komentarze: