środa, 19 marca 2014

Cebulka marynowana



   Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań.

Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.

Składniki:
-1/2 kg cebulki dymki
-jedna marchewka
-3 ząbki czosnku
-koper
-listki laurowe
-pieprz ziarnisty
-gorczyca
-ziele angielskie

Na zalewę:
-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu 10%
-5 łyżek cukru
-1 łyżka soli


   Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.
Marchewkę kroimy w plasterki.


Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.
Do każdego wkładamy:
-ząbek czosnku
-gałązkę kopru
-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
-listek laurowy


   W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymi
i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.
Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut.


   Dodajemy cebulkę i gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut.


   Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!





2 komentarze: