19 marca 2014

Cebulka marynowana



   Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań.

Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.

Składniki:
-1/2 kg cebulki dymki
-jedna marchewka
-3 ząbki czosnku
-koper
-listki laurowe
-pieprz ziarnisty
-gorczyca
-ziele angielskie

Na zalewę:
-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu 10%
-5 łyżek cukru
-1 łyżka soli


   Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.
Marchewkę kroimy w plasterki.


Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.
Do każdego wkładamy:
-ząbek czosnku
-gałązkę kopru
-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
-listek laurowy


   W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymi
i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.
Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut.


   Dodajemy cebulkę i gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut.


   Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Cebulka znakomita! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Również polecam. Wyśmienita...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie uwierzycie,ale kupowałam dziadkowi /mojemu mężowi/ cebulkę w sklepie,bo bardzo lubi. Teraz koniec z kupowaniem.Ucieszy się.
    Kocha domowe jedzenie i zakąseczki.
    Dzięki za ten przepis.Pa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy teraz wiosną można jeszcze zrobić?Dymka raczej do sadzenia, ale może też- co?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta biała, mała cebulka, którą teraz sprzedają nadaje się idealnie. Trochę jest dłubania przy obieraniu ale potem już z górki i do sloiczków. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Maminku, buszuje sobie po twoim blogu i natknęłam się na ten przepis. No po prostu super! Tylko nie wiem, czy dobrze rozumiem: ta cebulka co się kupuje do posadzenia wiosną to jest TA?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie ta. Taka malutka biała albo żółta. Ta jest najlepsza. Buziaki

      Usuń
  7. Kiedyś jadłam ją w ogromnej ilości!

    OdpowiedzUsuń
  8. A nie trzeba pasteryzowane słoików po zagotowaniu i wlaniu cebulki z zalewą do słoików??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli włożymy do słoiczków bezpośrednio po zagotowaniu to nie trzeba dodatkowo pasteryzować.

      Usuń
  9. Pychota. Proponuję ocet wlać na samym końcu.

    OdpowiedzUsuń