11 marca 2015

Drożdżówki z prażonymi jabłkami



   Składniki:

-1 kg jabłek
-7 dkg cukru
-7 dkg miodu
-garść włoskich orzechów
-sok z jednej cytryny
-3 dkg masła
-cynamon
-4 szklanki mąki
-5 dkg drożdży
-3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania
-3 łyżki cukru
-300 ml ciepłego mleka
-10 dkg masła
-szczypta soli
-aromat


Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Skrapiamy sokiem z cytryny.


W garnku karmelizujemy cukier i miód.


Dodajemy połowę jabłek i gotujemy, aż się rozpadną.


W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut.


Dodajemy masło,


cynamon


i rozdrobnione orzechy.
Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa.


Mąkę przesiewamy do miski.


Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka
i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasto wyrosło.


Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm.


Ciasto tniemy na kwadraty.


Na każdy nakładamy masę jabłkową i zlepiamy brzegi.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C 
na ok. 15 minut ( do zrumienienia ).




Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Wyglądają pysznie, z chęcią bym zjadła chociaż jedną mimo późnej pory :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożeeee jak one się pięknie świecą :D Ślinka cieknie bardzo, bardzo :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki bardzo lubię. Wyszły super. Aż chętnie bym sięgnęła jedną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne!na poprawę humorku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i zapewne smaczne!Zdjęcia super!Aż chce się schrupać te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę pocztą kilka sztuk. ;)

    OdpowiedzUsuń