środa, 26 lutego 2014

Faworki drożdżowe



   Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką.
Smażone tradycyjnie na głębokim oleju.

Składniki:
-3,5 szklanki mąki
-4 dkg świeżych drożdży
-200 ml ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-2 łyżki roztopionego masła
-szczypta soli
-kieliszek alkoholu
-2-3 krople aromatu


   Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie.
Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy
do wgłębienia w mące.


   Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.


   Rozczyn wyrośnięty.


   Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Ciasto wyrosło.
Dzielimy je na dwie części.


   Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy
i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.



   W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor.


   Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu a po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i gotowe.


Smacznego!









2 komentarze: